FAQ – Frågor och Svar

Här har vi samlat alla möjliga och omöjliga frågor som våra kunder och besökare har angående våra tjänster. Är det något du undrar över hittar du förmodligen svaret på följande sida. Om inte är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper en våra experter dig.

Klicka här för att få hjälp direkt!

A6 Lås & Larm är ett företag i Jönköping som lagar, kopierar, programmerar och säljer bilnycklar. Här arbetar ett team med mångårig erfarenhet från bilbranschen och med en makalös expertis om moderna bilnycklar.

Har du blivit av med den sista bilnyckeln eller behöver en extra nyckel så kan vi hjälpa dig. Vi kan också reparera styrenheter och är experter på motoroptimering.

Även om vi är baserade i Jönköping så är vi verksamma över hela landet. Vi kan dels köra ut till dig om du befinner dig i närheten av Småland eller så skickar vi alla de verktyg och instruktioner som behövs för att dina nycklar ska fungera igen.

Du hittar vår verkstad på Ulfsparregatan 45 i Jönköping.

Du får gärna kontakta oss i förväg och boka en tid men vi tar även emot kunder på drop-in.

Idag har de flesta bilägare i Sverige en bilnyckelförsäkring då det ingår i den vanliga bilförsäkringen. I regel behöver du en helförsäkring på bilen – från exempelvis Länsförsäkringar – med allrisk då borttappad och skadad bilnyckel faller under kategorin “All risk”.

Så för att svara på frågan: ja, det finns försäkring till borttappad bilnyckel och är din bil helförsäkrad är dina nycklar (med största sannolikhet) det också. Har du däremot en halvförsäkring är det inte säkert att nycklarna inkluderas, därför ber vi dig dubbelkolla med ditt försäkringsbolag i fall det råder några oklarheter. I följande guide kan du läsa mer om försäkring till bilnycklar.

Om din bilnyckel inte fungerar så måste du felsöka den då det finns flera möjliga orsaker till varför den slutat fungera. Ett vanligt fel är att batteriet har laddats ur men det kan också vara problem med styrenheten eller så har nyckeln skadats på något sätt.

Kommer du in till oss med din nyckel och bil kan vi snabbt klargöra var problemet härstammar från och därefter laga eller kopiera nyckeln efter behov. Om du har flera nycklar och det bara är en som inte fungerar är det lättare för oss att laga den, men vi kan också skapa helt nya nycklar i fall din sista har svikit dig.

På A6 Lås & Larm kan vi hjälpa dig skaffa en ny bilnyckel. Eftersom dagens blinycklar är elektroniskt är det inte lika lätt att kopiera en bilnyckel som det är att kopiera en vanlig husnyckel. Detta eftersom man måste programmera alla nya nycklar till just din bil, något man gör via styrenheter.

Med det sagt är vi Sveriges ledande experter på bilnycklar och har kunskapen och verktygen som krävs för att skapa en ny bilnyckel till dig, oavsett vilken bil du kör. Vi har dessutom fler än 4 000 nycklar på lager som vi snabbt kan programmera till din bil.

Däremot går det inte att “bara köpa en ny nyckel” då vi måste ha tillgång till en fungerande nyckel och i många fall även bilens mjukvara.

Priset för en ny bilnyckel varierar ganska kraftigt och baseras på flera olika faktorer såsom bilmärke, årsmodell, om du har en extra nyckel eller inte, var i landet du befinner dig, etc.

Därför ber vi dig kontakta oss via kontaktformuläret så återkommer vi med ett prisförslag direkt. Givetvis kan du även komma in till oss på Asecs köpcenter så kan vi hjälpa dig direkt.

Ja, man kan programmera om en bilnyckel. Fast du kan inte programmera om den på egen hand. Istället måste du antingen vända dig till din närmsta licenserade bilverkstad eller direkt till oss på A6 Lås & Larm.

Fördelen med att vända sig till oss istället för bilmärkets egna verkstäder är att vi är mer prisvärda.

När vi lagar eller kopierar bilnycklar ser vi alltid till att göra det så fort som möjligt. Vi förstår frustrationen som uppstår när man inte kan låsa upp eller starta bilen och strävar efter att återställa nycklar omgående.

Kommer du in till oss kan vi ofta återställa din nyckel på plats så att den fungerar redan samma dag. Behöver du istället skicka in nyckeln till oss kommer det ta längre tid på grund av att nyckeln måste postas.

Misstänker du att din bilnyckel har tappat kodning så kan vi felsöka den. För att göra det behöver vi tillgång till en nyckel eller bilens styrenheter. Det är lättast om du kan komma till oss med bilen och nyckeln, men vi kan också hjälpa dig på distans.

Använd kontaktformuläret här på hemsidan för att tillhandahålla oss med de uppgifter vi behöver för att hjälpa dig.

Förutom bilnycklar så arbetar vi även med styrenheter i alla populära bilmärken. Styrenheter är ganska enkla att koppla ut en bil och kan med fördel postas till oss om den inte fungerar. Har du möjlighet att komma till Jönköping så kan vi hjälpa dig betydligt mycket snabbare.

Det finns många saker som kan orsaka en trasig startspärr och i princip nästan alla fall kan det härledas till bilnyckeln. Eftersom dagens bilnycklar och startspärrar är elektroniska måste de programmeras och kodas om för att fungera igen.

Vi är experter på bilnycklar och kan laga alla sorters startspärrar och bilnycklar. Använd vårt kontaktformulär för att starta processen och få svar på hur vi kan hjälpa dig.

Vi har även en hel guide om startspärrar för den som är intresserad.

Motoroptimering är egentligen ganska självförklarande: det är ett sätt att optimera sin motors prestanda och är något som vi kan hjälpa dig med.

Med hjälp av den senaste teknologin och många års erfarenhet kan vi motoroptimera din bil efter ditt körande och dina preferenser.

Det finns många fel som kan hända med en bilnyckel, däribland:

 • Trasig transponder eller avprogrammerad bilnyckeln vilket medför i att bilen inte startar
 • Knapparna på nyckeln är trasiga
 • Gummit är slitet eller plasten har gått sönder
 • Det har kommit fukt i nyckeln. Händer ofta att man glömmer bilnyckeln i fickan medan man tvättar.
 • Fjädern i nyckeln går sönder och nyckelbladet fäller inte ut
 • Avbruten nyckel, skadat nyckelblad eller trasig nyckel
 • Bilnyckeln tappar programmeringen och måste programmeras om.
 • En eller flera av komponenterna på kretskortet som sitter i nyckeln trillat bort
 • Batterihållaren i bilnyckeln trasig
 • Batteriet har laddats ur och du måste byta batteri

På A6 Lås & Larm kan vi snabbt och enkelt felsöka en bilnyckel och lista ut vad felet är för att sedan reparera eller byta ut din trasiga nyckel.

Då kontaktar du oss på A6 Lås & Larm som hjälper vi dig skapa en ny nyckel. För att göra det måste vi ha tillgång till bilens databoxar vilket betyder att du har ett av tre val:

 • Bärga bilen till oss i Jönköping
 • Be oss köra ut till dig (om du befinner dig i närheten)
 • Ta ut och skicka databoxen till oss

Det kan kännas hopplöst att ha blivit av med den sista bilnyckeln men som tur är kan vi snabbt åtgärda felet och se till att du får igång bilen igen.

I de allra flesta fall kan vi hjälpa dig oavsett var i Sverige du befinner dig. Det är så klart alltid smidigast om du kan ta dig till oss men om inte det går erbjuder vi alternativa lösningar.

Befinner du dig i Småland med omnejd kan vi ofta köra ut till dig och hjälpa dig med trasiga bilnycklar och skadad styrenheter på plats. Bor du längre bort än så kan du skicka bilnycklar, styrenheter och databoxar till oss så lagar vi dem på plats innan vi skickar tillbaka dem till dig.

Vi har kompetensen, verktygen och erfarenheten som krävs för att effektivt laga och kopiera nycklar till alla populära bilmärken. Du hittar en komplett lista över de bilmärken vi arbetar med i vår lista över bilnycklar samt på startsidan.

Du kan även klicka på “Kontakta oss” för att omdirigeras till ett kontaktformulär där du skriver in vilken bil du kör, vilken årsmodell det är och sedan beskriver de problem du upplever.

Det är omöjligt för oss att svara på exakt hur länge ett batteri i en bilnyckel håller. Med det sagt bör du kunna förvänta dig att din bilnyckel ska hålla i flera år innan du behöver byta bilnyckel.

Vidare varierar batteriernas livslängd en del mellan olika biltillverkare, detta eftersom de använder olika batterier av varierande kvalitet. Givetvis laddas bilnycklar med fler funktioner ut fortare.

Ett tecken på att batteriet i din bilnyckel börjar ta slut är att du måste stå närmare och närmare bilen för att nyckeln ska fungera. Har du börjat märka av detta bör du inte vänta tills nyckeln slutar fungerar helt då det leder till onödiga problem. Kontakta istället oss så får du hjälp direkt!

Keyless är det mest moderna sortens bilnycklar. Som namnet avslöjar är det nycklar utan nycklar, dvs. en bilnyckel som inte behöver sättas in i och vrida om tändningen. Istället fungerar systemet trådlöst och så länge du har bilnyckeln på dig och sitter i bilen, kan du starta den.

Idag erbjuder de allra flesta stora bilmärken keyless bilnycklar, däribland Volvo och BMW.

Keyless Go är namnet på Mercedes eget Keyless-system. Det är alltså en term som används för alla trådlösa bilnycklar från Mercedes.

Keyless Drive är varumärkesnamnet på Volvos Keyless-system. Det används alltså endast för att beskriva keyless-funktioner i Volvobilar.

Ja, vi har alla verktyg och den kunskap som krävs för att öppna en låst bildörr. Av säkerhetsskäl måste du kunna bevisa att det är du som äger bilen, vilket kan göras via ägarbeviset eller bilens datorsystem.

OBS! Vi kan alltså inte hjälpa dig öppna en låst bildörr utan nyckel om du inte äger bilen.

Självklart kan du beställa en ny nyckel till bilen. Och du gör det lättast via oss då vi är ledande i Sverige på allt som rör bilnycklar.

Vi kan hjälpa dig kopiera bilnyckel, programmera om en bilnyckel och kan även skapa helt nya bilnycklar vid behov.

För det första bör du försöka ta reda på om det är låset eller nyckeln det är fel på. Ibland kan man behöva byta batteri i sin bilnyckel, fast det kan också röra sig om mer omfattande fel.

Om ditt billås har slutat fungera kan du hör av dig till oss så hjälper vi dig felsöka fordonet. När vi har lokaliserat felet kan vi hjälpa dig åtgärda det, antingen genom att laga den trasiga nyckeln, byta ut en söndrig nyckel eller laga bilens startspärr.

Ett centrallås är ett låssystem i bilar som är kopplat till alla dörrar. När du aktiverar nyckeln till ett centrallås så öppnas alla dörrar inklusive tanklocket och bagageluckan. Det är med andra ord en smidig säkerhetsanordning som underlättar bilägandet.

Centrallås är idag standard på alla nya bilar och det är mycket ovanligt att hitta begagnade bilar utan centrallås. 

En vanliga orsak till att ett centrallås slutar fungera är ofta smuts och föroreningar på bilen som blockerar lås och låsfunktioner. Se därför till att tvätta bilen regelbundet!

Upplever du problem med ditt centrallås, behöver du felsöka systemet. Detta kan du göra hos din lokala bilverkstad eller – med stor fördel – hos oss på A6 Lås & Larm. Vi har mångårig erfarenhet från bilbranschen är ledande inom bilnycklar i Sverige. Således kan vi snabbt hjälpa dig hitta felet på ditt centrallås för att sedan hjälpa dig åtgärda felet.

RFID är en förkortning för Radio Frequency Identification vilket är den teknik som används för kommunikation mellan transpondrar och elektroniska anordningar. Till exempel används RFID-teknik i “kontaktlösa betalningar” (blipp) med bankkort, dvs. automatisk betalning när man lägger kortet mot kortläsaren. Vidare används RFID-teknik även i nya, moderna bilnycklar.

Problemet är att detta system är relativt enkelt att hacka och därför bör man skydda sina betalkort och bilnycklar med RFID-skydd. Dessa skydd är behållare gjorda i material som blockerar RFID-tekniken och på så sätt ökar säkerheten.

Här kan du lära dig allt om RFID-skydd till bilnycklar.

Nej, det gör vi inte. Däremot kommer de flesta nya bilnycklar idag med ett tillhörande RFID-skydd som du bör använda i så stor utsträckning som du kan.

Det har du redan gjort. A6 Lås och Larm är nämligen en av Sveriges bästa låssmeder för bilnycklar. Vi tillhandahåller heltäckande tjänster för allt som rör din bilnyckel och låset i bilen. Dessutom är vi experter på styrenheter och motoroptimering.

Så för att svara på din fråga: behöver du en låssmed till bilnyckeln så kan vi hjälpa dig. Bäst av allt är att vi även kan hjälpa dig på distans; även om du befinner dig i Luleå kan vi hjälpa dig med bilnyckeln från vår verkstad i Jönköping.

Du kan byta batteri i de flesta av dagens bilnycklar. Det är ofta mycket enkelt att byta batteriet, dessutom håller de länge så man behöver inte byta så ofta.

Är du inte helt säker på hur du ska göra, är det bäst att vända sig till ett proffs.

BESKRIV DITT ÄRENDE

Genom att klicka här nedan vilken bil ärendet gäller och kort beskriva vad ni behöver hjälp med så återkommer vi inom kort via mail eller telefon med svar.

Klicka här för att få hjälp direkt!

1 %
av bilnyckelmarknaden

Vi klarar göra extra bilnycklar till i stort sett alla bilar på den svenska marknaden. 

1
Månaders Garanti

24 månaders garanti på nya bilnycklar.

1
google review

Det viktigaste för oss är att alla våra kunder är nöjda med oss.