Bilnyckel försäkring

Täcker min försäkring en borttappad bilnyckel?

Att tappa bort en bilnyckel är bland det mest frustrerande som kan hända och om man dessutom måste betala för en ny nyckel blir en frustrerande situation ännu värre.

Därför tänkte vi, en gång för alla, svara på frågan och ge en tydlig och detaljerad förklaring på vad som gäller. Det är nämligen så att vissa bilförsäkringar täcker borttappade bilnycklar medan andra inte gör det, men mer om det alldeles strax.

Har du blivit av med bilnyckel så hjälper vi dig! Klicka på knappen nedan och följ instruktionerna för att starta processen direkt.

Klicka här för att få hjälp direkt!

Olika bilförsäkringar

Först och främst måste vi ta en titt på vilka olika bilförsäkringar som finns och vad som skiljer dem åt. Därefter går vi igenom vilken försäkring du behöver teckna för att se till att du täcks om du skulle bli av med nyckel.

Idag finns det tre huvudsakliga bilförsäkringar. Och som du kanske minns från när du tog körkortet måste man försäkra bilen för att den ska få användas i trafik. Därmed är det krav på att du tecknar en av följande försäkringar för att ens får köra bilen.

Trafikförsäkring

Detta är den minst omfattande försäkringen som finns och den täcker bara skador som orsakas på andras fordon. Att ha denna försäkring är som sagt obligatoriskt. Skulle du hamna i en olycka eller på annat sätt skada någon annans bil så täcker försäkringen alla kostnader för att reparera fordonet. Däremot täcker den inte skador som uppstår på ditt eget fordon; det måste du alltså betala för på egen hand.

Som du säkert förstår täcker en trafikförsäkring INTE en borttappad bilnyckel.

Halvförsäkring (delkaskoförsäkring)

Förutom allt som inkluderas i trafikförsäkringen får du flera andra förmåner med denna sortens försäkring. Dessutom är denna försäkring inte särskilt mycket dyrare än en trafikförsäkring och därför något vi rekommenderar att du har.

Men en halvförsäkring på bilen får du ekonomiskt stöd för följande:

  • Bilstöld – om din bil stjäls eller skadas vid ett stöldförsök så täcker försäkringen alla relaterade kostnader.
  • Brand – börjar bilen brinna när du använder den som den ska, dvs. inte kör för fort eller utsätter bilen för onödiga risker, är du täckt och skyddad.
  • Motor – går motorn sönder täcks du också. Tänk på att det även här gäller att du använder bilen som det är tänkt att den ska användas. Har du kört race eller på andra sätt pressat bilen för hårt är det inte säkert att försäkringsbolaget hjälper dig.
  • Stenskott – försäkringen täcker även stenskott och andra skador som uppstår på bilrutorna. Som alla bilägare vet är detta lätt hänt vilket är anledningen till att vi rekommenderar att du har minst en halvförsäkring på bilen.
  • Rättsskydd – du kan även få ekonomiskt stöd vid olyckor som tas upp i rätten, dvs. eventuella rättegångskostnader.

Helförsäkring (vagnskadeförsäkring)

Den mest heltäckande bilförsäkringen kallas för helförsäkring och inkluderar alltså de två ovanstående försäkringarna gör, plus följande:

  • Bilskador – vid olycka täcks även skador på ditt fordon, till skillnad från trafikförsäkringen som endast täcker den andra personens bil.
  • Vagnskador – bucklor, repor och andra skador som kan uppstå på bilens yttre täcks av din försäkring, oavsett hur de har uppstått.
  • Skadegörelse – om någon förstör din bil – med eller utan uppsåt – så täcks alla kostnader av din försäkring.
  • Bärgning – om bilen helt slutar fungera eller du behöver bärgas av andra orsaker så betalar försäkringsbolaget för kostnaderna. I regel gäller det bärgning till närmaste verkstad, du kan alltså inte själv välja var bilen ska bärgas till. Behöver du hjälp med bärgning rekommenderar vi att du kontaktar Assistancekåren.

Vilken försäkring gäller som borttappad bilnyckelförsäkring?

Nu till frågan som du väntat på att få svar på. Vilken bilförsäkring gäller för en borttappad bilnyckel? Svaret är att det beror lite på vilken försäkringsbolag du har och hur du har blivit av med nyckeln.

I vissa fall kan en halvförsäkring räcka och i många fall gäller även en helförsäkring. För att bilnyckeln ska täckas krävs det att din försäkring inkluderar Allrisk (även kallad drulleförsäkring), då det täcker skador på och eventuell förlust av bilnyckeln samt omkodning av startspärren. Så för att lista ut om din försäkring täcker en borttappad bilnyckel måste du kontakta ditt försäkringsbolag och se till att du har allriskförsäkring.

Som sagt har många halv- och helförsäkringar också allrisk och därmed kan du räkna med att kostnaden för nya nycklar täcks av ditt försäkringsbolag.

Vilken bilförsäkring har jag?

Som sagt måste du ha åtminstone en trafikförsäkring för att du ska få köra din bil på trafikerade gator. Detta eftersom försäkringen täcker eventuella skador på andras bilar. Därmed måste du vid något tillfälle ha tecknat en bilförsäkring. Dessutom ska du alltid ha försäkringspapprena i bilen så om du är osäker på vilken försäkring du har kan du alltid kolla där.

Teckna en särskild bilnyckelförsäkring

Om du vet med dig att du ofta tappar bort nycklar och andra ägodelar eller om du nyss insett att din bilförsäkring inte täcker borttappade bilnycklar finns det företag som erbjuder särskilda bilnyckelförsäkringar.

Denna typ av försäkring är betydligt billigare än en bilförsäkring och kan med fördel användas som komplettering till din standardförsäkring.

Vi hjälper dig om du tappat bort din nyckel

Har du redan blivit av med din bilnyckel så vill du så klart skaffa en ny så fort som möjligt. Som tur är vi experter på just bilnycklar och kan både skapa nya nycklar från en existerande nyckel samt skapa helt nya bilnycklar och koda om bilen startspärr.

Kontakta oss redan idag så startar vi processen direkt. Bäst av allt är att du inte nödvändigtvis behöver befinna dig i eller omkring Jönköping för att få hjälp av oss. Vi har nämligen en unik tjänst där vi kan skapa nya bilnycklar på distans. Ta kontakt om du har frågor om denna tjänst.

Vad kostar en ny bilnyckel?

Kostnaden för en ny bilnyckel varierar stort beroende på bilmärke och årsmodell. Därför kan vi inte på rak arm säga hur mycket det kommer kosta för dig att skaffa en ny bilnyckel. Genom att använda formuläret på denna sida kan vi dock snabbt göra en uträkning för just din bil och nyckel.

Dela artikel