Allt du behöver veta om startspärren

Startspärr – allt du behöver veta

Startspärr – ibland kallat för immobilizer från det engelska ordet – är en viktig komponent i alla moderna bilar med elektroniska system då den fungerar som ett stöldskydd. Har man fått problem med sin startspärr kan man inte starta bilen och därför kan det vara bra att känna till vad en startspärr är och hur den fungerar.

Därför har vi satt ihop en snabb men genomgående guide till startspärren där vi förklarar dess funktion och svarar på vanliga frågor om startspärrar. Behöver du hjälp med att laga en startspärr eller ska byta nyckel i din bil, kan vi hjälpa dig, men mer om det om ett ögonblick.

Startspärren är ett effektivt stöldskydd

Som sagt är startspärren i första hand ett stöldskydd och den är kopplad till din bilnyckel. Komponenten är kopplad till bilens elektroniska system och utan att kunna aktivera startspärren kan man heller inte aktivera resten av de elektroniska komponenterna i en bil, däribland tändning och bränsleinsprutning.

Det innebär att om en biltjuv skulle lyckas ta sig in i din bil och få bort ditt rattlås så måste de fortfarande ha nyckeln för att ta sig förbi startspärren.

I nyare bilar är startspärren ofta fjärrstyrd. För att den ska fungera måste man ha bilnyckeln på sig, sitta i bilen och trycka på start-/stoppknappen. I lite äldre bilar är startspärren kopplad till tändningen och för att aktivera den måste man föra in nyckeln i tändningslåset och vrida om nyckeln.

Kan man kopiera en bilnyckel med startspärr?

Skulle det vara så att du blir av med din bilnyckel så kan du därför inte starta din bil, vilket är självförklarande. Men det innebär också att man måste programmera om startspärren för att kunna skapa en ny bilnyckel.

Som tur är vi experter på allt som berör bilnycklar, kopiering av bilnycklar och programmering av startspärrar. Och om du – som så många andra – har hamnat i en situation där du behöver nya bilnycklar så kan vi hjälpa dig.

Med hjälp av sofistikerad programvara kan vi ta oss in i din bils elektroniska system där vi blanda annat kan komma åt din startspärr. Så varje gång vi skapar en ny bilnyckel eller kopierar en bilnyckel så programmerar vi också startspärren så att den fungerar med de nya nycklarna.

Bäst av allt är att du inte behöver befinna dig på plats för att vi ska kunna hjälpa dig med detta. Numera kan vi nämligen skicka hem hårdvara till dig och med din hjälp kan vi komma åt bilens elektroniska system på distans för att på så sätt skapa ny nycklar och programmera om din startspärr.

Om du har blivit av med din bilnyckel eller behöver kopiera en befintlig nyckel så kan du höra av dig till oss idag. Via vårt kontaktformulär ger du oss den information vi behöver för att snabbt kunna hjälpa dig få igång bilen igen.

Deaktivering av startspärr

Varje gång du startar bilen med rätt nyckel så deaktiveras startspärren för att bilen ska kunna starta. Det går även att koppla bort en startspärr för att underlätta användningen av bilen och det kan vi hjälpa dig med. Däremot är det inget som vi rekommenderar då det gör det mycket lättare att stjäla din bil. Dessutom kommer din bilförsäkring inte längre att gälla om du inte har en startspärr i bilen.

Vanliga frågor om startspärrar

Kan man ta bort startspärr?

Ja, tekniskt sett går det att ta bort startspärren i en bil men det är inte något som vi eller någon annan i branschen rekommenderar då det blir mycket lättare att stjäla din bil. Har du problem med din startspärr eller har blivit av med dina bilnycklar kan vi programmera om startspärren och skapa nya nycklar åt dig så att du kan starta bilen igen.

Vad är startspärr?

Startspärren är en elektronisk komponent i din bil som inaktiveras när rätt nyckel stoppas in i tändningslåset. Detta görs för att aktivera resterande elektroniska system i bilen såsom bränsleinsprutningen, och är därmed ett av de stöldskydd du har i din bil.

Vad är skillnaden på en startspärr och en immobilizer?

Det är ingen skillnad på en startspärr och en immobilizer; immobilizer är helt enkelt det engelska namnet för en startspärr. Många i branschen använder det engelska ordet så om du någonsin hör någon prata om en immobilizer kan du vara säker på att det är just startspärren som de menar.

Dela artikel