Centrallås

En snabb introduktion till centrallås

Centrallås är något som i princip alla bilar har och så har det varit länge. Trots det får vi då och då frågor om centrallås och hur de fungerar; vilket kanske inte är så konstigt då vi arbetar med bilnycklar, lås och startspärrar.

Denna sortens lås är en låsfunktion där alla dörrar i bilen är sammankopplade så att man endast behöver låsa upp en bildörr för att låsa upp hela bilen. Det betyder helt enkelt att du stoppar i nyckeln i förrardörren (eller en annan dörr) och vrider om för att alla dörrar på bilen ska låsas upp. Som du säkert vet har de flesta bilar idag fjärrstyrt centrallås där man tycker på en knapp för att låsa upp bilen, och även detta är ett så kallat centrallås.

Elektriskt centrallås i nya bilar

Som sagt har dagens moderna bilar elektriska centrallås där låsfunktionen är en del av bilens elektriska system. Dessa är system är smidiga och pålitliga även om man ibland kan stöta på problem med dem – något du kan läsa mer om lite längre ner i denna artikel.

Vakuumlås i äldre bilar

I äldre bilar med centrallås används istället en vakuumlösning som kopplar samman dörrarna och i ärlighetens namn är denna lösning egentligen mer pålitlig än elektriska centrallås, även om dessa också kan stöta på problem och sluta fungera.

Klicka här för att få hjälp direkt!

Fjärrstyrt centrallås är idag standard

Idag säljs det i princip inga nya bilar utan fjärrstyrt centrallås där du kan låsa och låsa upp bilen med bilnyckeln på avstånd. Med bilnyckeln kommer en liten dosa med knappar på varifrån du styr hela låsmekanismen. Faktum är att fjärrstyrda bilnycklar är så vanliga att många riktigt nya bilar inte ens har en traditionell “nyckel” utan endast knappar.

Vidare har många bilar automatisk låsning numera. Då behöver man bara ha nyckeln i fickan och lämna bilen för att den ska låsas. Man behöver alltså varken trycka på en knapp eller vrida om nyckeln i låset för att dörrarna ska vara säkrade. Vi tycker detta är en mycket praktisk lösning, däremot är risken att man låser in nyckeln i bilen betydligt högre.

Har du problem med centrallåset?

Vi arbetar som bekant med bilnycklar, startspärrar och lås till bilar i alla möjliga och omöjliga varianter. Därför kommer vi så klart också ta en titt på de 2 vanligaste problemen som kan uppstå med ett centrallås och hur du löser det.

*OBS! I många fall beror problem med centrallåset på att låsfunktionen har skadats av väta eller när man lackat om bilen. För att åtgärda detta måste man ta hjälp av en mekaniker.

– Den [dörren] låser sig själv

De senaste åren har det blivit allt vanligare att bilar börjar låsa sig själv utan tydlig anledning till varför. Ibland kan det vara så enkelt att man lyckats trycka till “låsknappen” vid fönstret i dörren och att bilen därför låser sig så fort man stänger dörren. Detta problem är enkelt fixat då man bara får dra upp knappen igen.

Allt som oftast har det däremot med elektriska problem att göra i själva låsfunktionen och då måste man ta med bilen till en verkstad för att lösa det. Har du en äldre bil kan det vara ett mekaniskt fel, dvs. att bildelar – exempelvis magnetspolar eller kugghjul – i låssystemet har slitits ut eller skadats på något sätt.

– Centrallås låser inte alla dörrar

Det är heller inte ovanligt att ett centrallås slutar fungera på vissa dörrar. Ibland kan detta bero på inställningar i bilens elektriska system, men det vanligaste är att den dörren som inte låses/låses upp har skadats av fukt, väta eller smuts.

Upplever du detta problem kan du försöka tvätta bilen ordentligt och se om du kan torka av de låsdelar du kan se i dörren. Om det inte fungerar behöver du med stor sannolikhet besöka en verkstad för hjälp.

Vi kan hjälpa dig när du har problem med bilnyckeln

Förutom ovanstående problem kan centrallåset sluta fungera som det ska på grund av problem med startspärren eller själva bilnyckeln. Det kan till exempel vara så enkelt som att batteriet i din bilnyckel har laddat ur och därför inte fungerar som det ska, varpå vi exempelvis kan hjälpa dig byta batteri i Volvo nyckel.

Om du inte kan låsa eller låsa upp bilen som vanligt rekommenderar vi därför att du hör av dig till oss. Vi kan snabbt och enkelt felsöka bilen, lokalisera problemet och sedan hjälpa dig. Med vår långa erfarenhet och specialkompetens finns det inga problem som är för stora eller för små för oss. Vi kan till och med hjälpa dig skapa nya bilnycklar om du har blivit av med dina och programmera om hela låsfunktionen så att den fungerar som den ska igen.

Dessutom är det i regel billigare att ta hjälp av oss än att besöka en mekaniker då de ofta tar högre timpriser och allt som oftast måste ta hjälp av tredje parter för att lösa problem med nycklar och lås. Således rekommenderar vi att du hör av dig till oss när centrallåset krånglar.

Dela artikel